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OIP Op. No. 06-01 

 
OPINION 

 
 
Requester: Mr. Daniel Dinell, Executive Director 
Date: February 28, 2006 
Agency: Hawaii Community Development Authority (“HCDA”) 
Subject: Public Testimony (S RFO-G 06-8 and 06-9) 
 
 

REQUEST FOR OPINION 
 

Requester seeks an opinion on two issues relating to public testimony under 
the Sunshine Law, part I of chapter 92, Hawaii Revised Statutes (“HRS”).1   

This advisory opinion is based solely upon the facts presented in your letter 
dated February 6, 2006, unless otherwise indicated. 

QUESTIONS PRESENTED 
 

(1)  May public testimony for all agenda items be taken at the beginning of 
a meeting, or must the public must be allowed to testify as HCDA considers 
each agenda item? 

  
(2)  Does a testifier have the right to question board members during his or 
her testimony? 

 
BRIEF ANSWER 

 
 (1)  Public testimony on all agenda items may be taken at the beginning of a 

meeting.  HCDA, however, must allow a person to testify on as many of the 
agenda items as the person wishes.   

                                                           
1 HCDA is a “board” as that term is defined by section 92-2(1), HRS.  
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 (2)  A testifier does not have the right to question board members under the 
guise of oral testimony. 

 
DISCUSSION 

 
 A. Timing of Oral Testimony 
 
 The Sunshine Law requires a board to allow oral testimony on any agenda 
item.  Haw. Rev. Stat. § 92-3 (1993).  The statute, however, does not dictate when 
the testimony must be allowed.2  Accordingly, we do not believe that requiring 
members of the public to testify at the beginning of a meeting and not immediately 
prior to HCDA’s consideration of a particular agenda item is inconsistent with the 
statute.  Should HCDA wish to take testimony at the beginning of its meeting, 
though, we caution HCDA that it should be sure to (1) make clear on its agenda 
that all testimony will be taken at the beginning of the meeting, and (2) permit each 
testifier to testify on each agenda item the person wishes to speak to at that time.  
Moreover, for instance, if a board has a rule limiting testimony to three minutes 
and a person wants to testify to four agenda items, then the board must allow the 
person to testify for three minutes on each of the four items, not just three minutes 
total. 
 
 B. Testifiers’ Questions to HCDA 
 
 The Sunshine Law does not require HCDA to answer a testifier’s questions 
about an agenda item.  Rather, section 92-3 requires that the board “afford all 
interested persons an opportunity to present oral testimony on any agenda item.”  
The plain meaning of the statute is that a person is entitled to present oral 
testimony to the board, i.e., to offer a declaration or evidence for the board’s 
consideration in the course of a deliberative hearing.  The right to present oral 
testimony cannot be interpreted to include a right to question and demand answers 
from board members.  In light of the statute’s purpose3 and in the absence of any 
Sunshine Law provision that provides such a right, OIP must conclude that a 
member of the public has no right to question board members under the guise of 

                                                           
2  OIP notes, however, that by definition testimony is offered during a trial or a 

deliberative hearing, i.e., prior to a decision.  See, e.g. “Testimony,” The American Heritage 
Dictionary, http://education.yahoo.com/reference/dictionary/entry/testimony.  Thus, if a board did not 
permit public comment until after it discussed or acted on an item the board would have failed to 
allow “testimony” on the item as the Sunshine Law requires. 
  

3  The Sunshine Law is intended to open up the governmental processes to public 
scrutiny and participation by requiring a board’s discussions, deliberations and actions to be 
conducted as openly as possible.  Haw. Rev. Stat. § 92-1 (1993).  The “participation” intended by the 
statute is the right to offer testimony to the board, not to question the board. 
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oral testimony, nor do board members have any obligation to respond to such 
questioning.4 
 
 
OFFICE OF INFORMATION PRACTICES 
 
 
 
___________________________ 
Jennifer Z. Brooks 
Staff Attorney 
 
APPROVED: 
 
 
 
___________________________ 
Leslie H. Kondo 
Director 

                                                           
4  This opinion is not meant and should not be interpreted to mean that board members 

cannot answer questions posed to them by testifiers; rather, the Sunshine Law does not require 
board members to do so. 


