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   OIP Op. Ltr. No. 05-11 
 

April 27, 2005 
 
 
 
Mr. Richard Stauber 
 
 
 
 Re: Special Council Meetings Held on January 6, 2005 
  and January 20, 2005  (RFO-P 05-001) 
 
Dear Mr. Stauber: 
 
 This letter responds to your request to this office for an opinion regarding 
whether certain actions of the Kauai County Council (the “Council”), related to the 
above-referenced meetings (the “Meetings”), were proper under part I of chapter 92, 
Hawaii Revised Statutes (“HRS”) (commonly referred to as the “Sunshine Law”).  
Specifically, we have construed your request to raise the following two issues: 
 

ISSUES PRESENTED 
 

I. Whether the building in which the Meetings were held could properly be 
closed to the public after the Council voted to convene in executive sessions; and  
 
II. Whether the Council could properly commence the Meetings more than seven 
hours after the times stated on the notices and agendas for the Meetings.1   
 

BRIEF ANSWERS 
 

I. Yes.  The Sunshine Law expressly provides for meetings that are closed to 
the public, and may be read consistently to allow boards to shield participants in an 
executive meeting in certain instances.  Absent any provision granting the public  
 
                                                           
 1 We offered the Council the opportunity to respond to the issues raised in your request, but did 
not receive any response or other input from the Council. 
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the right to remain, we cannot say that the public’s exclusion from the building, 
limits or restricts any right to access granted to the public under the Sunshine Law.  
However, we believe that proper application of the open meeting exceptions require 
a board to reconvene in an open meeting in too many instances to make it 
reasonable and practicable to meet in a place that would not allow a board to 
reconvene in an open meeting.  We therefore strongly recommend that boards hold 
executive meetings within the context of an open meeting and in a place where the 
public may remain so that the board may reconvene in the open meeting where 
necessary or desired.   
 
II. No.  We find that the more than seven hour delay in commencing the 
Meetings substantially deprived the public of its rights to access granted by the 
Sunshine Law and thus rendered the filed notices insufficient under the Sunshine 
Law. 

 
FACTUAL BACKGROUND 

 
 Based upon our review of the notices and agendas for the Meetings, it is our 
understanding that the Meetings were noticed and commenced as open meetings.  
The notice and agenda for the January 6 meeting lists the time of the meeting to be 
“1:00 P.M., OR SOON THEREAFTER” and lists two items for consideration with 
executive meeting purposes stated for both items.2  You have stated that this 
meeting commenced seven hours after the noticed time.  You have also stated that 
after the Council voted to go into executive session you were asked to leave the 
building.  You were apparently told that the building needed to be closed because of 
the late hour and because there was no public meeting going on in the Council 
Chambers.  The notice and agenda for the January 20 meeting lists the time of the 
meeting to be “2:00 P.M., OR SOON THEREAFTER” and again lists two items for 
consideration with executive meeting purposes stated for both items.  You have 
stated that this meeting commenced at 10:30 p.m., eight and a half hours after the 
noticed time.  You have stated that the building was again closed to the public after 
the Council convened in an executive meeting.   
 
 We first address the issue of whether the closure of the building by the Kauai 
County Clerk during the Council’s executive meetings violated the Sunshine Law.  
For the reasons discussed below, it is our opinion that this action did not violate the 
Sunshine Law, but that boards should generally avoid such practice.  
 

 
                                                           
 
 2 By separate letter, we have provided the Council with guidance as to the amount of detail 
required to be included in agendas and the manner in which executive meetings should be noticed in the 
agendas.     
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 The Sunshine Law implements the policy of this State that the formation and 
conduct of public policy be conducted as openly as possible to allow for public 
scrutiny and participation.  Haw. Rev. Stat. 92-1 (1993).  Section 92-3, in particular, 
sets forth the right of the public to access the meetings of government “boards.”3  
Recognizing that certain matters require private deliberation, however, the 
legislature provided for executive meetings from which the public may be excluded, 
but narrowly limited these closed meetings to the consideration of certain matters 
enumerated in section 92-5.  See Haw. Rev. Stat. § 92-4 (1993) (“A meeting closed to 
the public shall be limited to matters exempted by section 92-5.”).4  The Sunshine 
Law thus expressly provides for certain instances in which the public may rightfully 
be excluded from a meeting of a board.   
 
 Moreover, if the privacy of an individual is the underlying purpose for holding 
the executive session, such as when an individual is being considered as a candidate  
for government employment, we believe that it is consistent with the Sunshine Law 
that the board be allowed to shield the identity of that individual if disclosure would 
defeat the lawful purpose for convening the executive meeting.  See Haw. Rev. Stat. 
§ 92-5(a)(2) (Supp. 2004) (allows board to hold a closed meeting to, among other 
reasons, consider the hire of an employee “where consideration of matters affecting 
privacy will be involved”).   
 
 To reach this conclusion, we refer to section 92-9(b), which protects executive 
meeting minutes from disclosure where such disclosure would be inconsistent with 
section 92-5 for as “long as their publication would defeat the lawful purpose of the 
executive meeting[.]”  Haw. Rev. Stat. § 92-9(b) (1993); see Haw. Rev. Stat. § 1-13 
(1993) (“Laws in pari materia, or upon the same subject matter, shall be construed 
with reference to each other.”); State v. Keawe, 108 P.3d 304 (Haw. 2005) (statutory 
language must be read in the context of the entire statute and consistent with "the 
reason and spirit of the law . . . .” (quoting Haw. Rev. Stat. § 1-15(2) (1993)).  We 
read section 92-5(a)(2) together with section 92-9(b) to similarly shield the identity 
of a candidate for employment where the disclosure of the candidate’s attendance 
would defeat the lawful purpose for convening the executive meeting, i.e., the 
privacy interest of the candidate for hire.  See Op. Att’y Gen. No. 94-1 (Haw. 1994) 
(reading sections 92-5(a)(2) and 92-9 together to preclude commission members 

 
                                                           
 3 See Kaapu v. Aloha Tower Development Corp., 74 Haw. 365, 384, 846 P.2d 882, ___ (1993) 
(“The ‘mandate’ of HRS § 92-3 is that: (1) meetings of state ‘boards’ be open to the public; (2) all persons be 
permitted to attend; and (3) interested persons be afforded an opportunity to submit written and oral testimony 
and information.  In other words, HRS § 92-3 ensures public access to open meetings of state agencies and an 
opportunity to be heard.” (emphasis in original)).   
 

 4 See also H. Stand. Comm. Rep. No. 485, 8th Leg., 1975 Reg. Sess., Haw. H.J. 1183 (1975) (“To 
preserve the sanctity of certain matters—such as personnel matters, labor negotiations and consultation with 
attorneys—that must of necessity require private deliberation, this bill excludes ‘executive meetings’ from the 
open meeting requirement.”). 
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from disclosing matters inconsistent with section 92-5(a)(2) for as long as disclosure 
would defeat the purpose of convening the executive meeting).   
 
 We understand that the public may wish to “watch the doors” leading to the 
room where an executive meeting is being held to scrutinize who attends the 
meeting in order to challenge the propriety of the executive meeting.  However, we 
simply find no provision in the Sunshine Law that grants the public the right to do 
so.  Absent any provision providing such a right, we cannot say that the public’s 
exclusion from the building, while the Council is properly in a meeting closed to the 
public as expressly provided for by the Sunshine Law, limits or restricts any right to 
access granted to the public under the Sunshine Law.5  Accordingly, we find no 
violation of the Sunshine Law based upon the building closures at issue here.  
 
 Although we find that nothing in the Sunshine Law precludes the public’s 
exclusion from a board’s meeting place during an executive meeting, it is our 
further opinion that, in most instances, efficiency and proper compliance with the 
executive meeting requirements should dictate otherwise.  The Sunshine Law 
places narrow constraints on the use of the exceptions to the open meeting 
requirements:  Executive meetings may only be held for certain narrow purposes.  
Haw. Rev. Stat. §§ 92-4, 92-5 (Supp. 2004).  To close a meeting to the public, the 
board must publicly announce the reason for the executive meeting and take an  
affirmative recorded vote of the board members.  Id.  A board cannot, in most 
instances, deliberate toward and make a decision in an executive meeting.  Haw. 
Rev. Stat. § 92-5(b) (“In no instance shall the board make a decision or deliberate 
toward a decision in an executive meeting on matters not directly related to the 
purposes specified in subsection (a).”).  And, because closed meetings are contrary to 
the policy of open government, the statute explicitly provides that the “provisions 
providing for exceptions to the open meeting requirements shall be strictly 
construed against closed meetings.”  Haw. Rev. Stat. § 92-1(3).   
 
 Given these narrow constraints on the open meeting exceptions, we believe 
that proper interpretation and application of those exceptions require a board to 
reconvene in an open meeting in too many instances to make it reasonable and 
practicable to meet in a place that would not allow a board to reconvene in an open 
meeting.  We provide the following examples to illustrate what we envision are 
common situations that would require a board to reconvene in an open meeting.  

 
                                                           
 5 We note that our conclusion is premised upon adjournment of the public meeting.  Nothing in 
this letter should be read to allow a board to deny or limit access to the building if the public meeting has not 
been adjourned or continued.  
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 First, when any board discussion extends beyond the narrow confines of the 
specified executive meeting purpose, which purpose must be strictly construed, the 
board must reconvene in a public meeting to continue the discussion.  See Haw. 
Rev. Stat. § 92-4.  Second, this applies even where the discussion extends into a 
topic that is within another specified executive meeting purpose where that second 
purpose was not separately announced and voted on in the open meeting.  In such 
instance, the board must reconvene in an open meeting to publicly announce and 
vote on this separate purpose in order to discuss the second matter in an executive 
meeting.  See id.  Third, there may also be instances when a board, during the 
course of a discussion in an executive meeting, may decide that there is no need to 
hold the discussion in a closed meeting.  The board may then want to continue the 
discussion in an open meeting.  
 
 Fourth, a board cannot deliberate toward and make a decision in an 
executive meeting that is not “directly related” to the specified purpose for which 
the executive meeting is convened.  Haw. Rev. Stat. § 92-5(b) (“In no instance shall 
the board make a decision or deliberate toward a decision in an executive meeting 
on matters not directly related to the purposes specified . . . .”).  The Sunshine Law 
does not define “directly related.”  However, the legislature made clear, by the 
restrictive language of this section, the direction that exceptions to the open 
meetings requirements be strictly construed against closure and the legislature 
history to this section,6 that the term “directly related” should be construed to limit 
the discussions, deliberations, decisions, and action conducted in executive meetings 
as narrowly as possible.  Section 92-9(b) again also guides our interpretation of this 
provision.  See Haw. Rev. Stat. § 1-13; Keawe, 108 P.3d 304.  

 
                                                           
 6 The Sunshine Law in its original form did not include language specifically addressing 
deliberation and decision making in an executive meeting.  Despite the absence of any specific provision, the 
legislature clearly intended that final decisions be made in the open meeting.  H. Stand. Comm. Rep. No. 485, 
8th Leg., 1975 Reg. Sess., Haw. H.J. 1183 (1975) (Sunshine Law bill “makes it explicit that final actions on such 
other governmental activities as rulings, decisions, etc., are not to be accomplished at executive meetings.”). 
  

 The legislature amended the Sunshine Law in 1985 to, among other things, clarify the deliberation and 
decision making that could occur in an executive meeting.  In so doing, the Legislature first considered an 
outright prohibition on “board deliberations to reach decisions in an executive meeting[,]” but believed that the 
definition of “meeting” in the statute did not allow this prohibition.  H. Comm. Rep. No. 745, 11th Leg., 1985 
Reg. Sess., Haw. H. J. 1349 (1985); S. Comm. Rep. No. 714, 11th Leg., 1985 Reg. Sess., Haw. S. J. 1196 (1985).  
The legislature also considered prohibiting deliberation or decision making “in matters not reasonably related 
to the open meeting exceptions.  H. Conf. Comm. Rep. No. 41, 11th Leg., 1985 Reg. Sess., Haw. H. J. 906 (1985) 
(emphasis added); see also S. Conf. Comm. Rep. No. 36, 11th Leg., 1985 Reg. Sess., Haw. S. J. 867 (1985).   
 

 Ultimately, however, the legislature decided to amend section 92-5(b) “to insure that a board would not 
deliberate toward or make a decision in an executive meeting on matters not directly related to the open 
meeting exceptions.”  See H. Conf. Comm. Rep. No. 42, 11th Leg., 1985 Reg. Sess., Haw. H. J. 907 (1985) 
(emphasis added); see also S. Conf. Comm. Rep. No. 36, 11th Leg., 1985 Reg. Sess., Haw. S. J. 867 (1985).  
Section 92-5(b) was thus amended to include the following language:  “In no instance shall the board make a 
decision or deliberate toward a decision in an executive meeting on matters not directly related to the purposes 
specified in subsection (a).”  Haw. Rev. Stat. § 92-5(b).  
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 Thus construing the phrase “directly related” narrowly and consistent with 
section 92-9, we interpret section 92-5(b) to only allow a board to deliberate and 
make decisions in executive meetings when to do otherwise would defeat the lawful 
purpose for which the executive meeting was convened.  See Op. Att’y Gen. No. 94-
1; OIP Op. Ltr. No. 03-07.  Stated otherwise, it is our opinion that a board may 
deliberate and decide matters in an executive meeting only to the extent necessary 
to execute the lawful purpose for which the executive meeting is convened and to 
maintain the confidentiality of the matters intended to be protected by the 
exception provided.  A board, thus, must reconvene in an open meeting to make or 
deliberate toward a decision to the extent it may do so without defeating the lawful 
purpose for which the executive meeting may be held.  We believe that, in many 
instances, deliberation and decision making may occur in an open meeting without 
defeating the lawful purpose of the executive meeting, therefore requiring the board 
to reconvene in an open meeting to do so. 
 
 In these situations described and others, a board would be forced, absent the 
ability to reconvene in an open meeting, to end any discussion until another 
properly noticed open meeting could be held.  This approach, while proper, requires 
the vigilance and discipline of the board members to halt any further discussion, 
and is also inefficient and likely to lead to frustration for the board members.  We 
thus believe that a much better practice would be to preserve the board’s ability to 
reconvene in an open meeting.  Accordingly, we strongly recommend that boards 
hold executive meetings within the context of an open meeting and in a place where 
the public may remain so that the board may reconvene in the open meeting where 
required to comply with the Sunshine Law’s provisions or where desired by the 
requisite number of board members.   
 
 We next address the second issue raised, namely, whether the Council 
properly commenced the January 6 meeting and the January 20 meeting, seven 
hours and eight and a half hours, respectively, after the times noticed for those 
meetings.  We find that the delay in commencing the Meetings rendered the filed 
notices virtually meaningless and thereby substantially deprived the public of its 
rights to access granted by the Sunshine Law.  It is our opinion, thus, that the 
notices filed for the Meetings failed to provide the notice required by the Sunshine 
Law.  See Haw. Rev. Stat. § 92-7 (Supp. 2004). 
 
 Section 92-7 sets forth the notice requirements under the Sunshine Law.  
That section requires, among other things, that the public be provided written 
notice of the date, time and place of the meeting.  Clearly, the purpose of this notice 
is to give the public the opportunity to exercise its right to know and to scrutinize 
and participate in the formation and conduct of public policy.  See Haw. Rev. Stat. § 
92-1; Haw. Rev. Stat. § 92-3 (1993); supra note 1.  Where a board so unreasonably 
departs from the noticed time for a meeting that it substantially deprives the public 
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of access to and the opportunity to participate in the meeting, it is our opinion that 
the notice provision of the Sunshine Law has been violated.  See Ann Taylor 
Schwing, Open Meeting Laws 2d 167 (2000) (“Notice has not been given within the 
meaning of the open meeting law if the public body convenes the meeting at a time 
so unreasonably departing from the time stated in the notice that the public is 
misled or substantially deprived of the opportunity to attend, observe and record 
the meeting.”).  Keawe, 108 P.3d 304.  Although we decline to set a bright line as to 
what amount of deviation will render a notice insufficient, we find that a delay of 
more than seven hours is clearly unreasonable.   
 

CONCLUSION 
 
 It is our opinion that the practice of closing the building during an executive 
meeting does not violate the Sunshine Law, but that this practice should be avoided 
in order to allow the reconvening of an open meeting where desired or necessary.  It is 
our further opinion that any deviation from the time stated in a notice for a public 
meeting must be reasonable or the notice given for the meeting will be rendered 
insufficient under the Sunshine Law.  
 
      Very truly yours, 
 
 
 
      Cathy L. Takase 
      Staff Attorney 
 
APPROVED: 
 
 
 
Leslie H. Kondo 
Director 
 
CLT:cy 
 
cc: The Honorable Bill “Kaipo” Asing (via facsimile - 241-6349) 
 The Honorable Lani Nakazawa    (via facsimile - 241-6319) 
 Waiyee Carmen Wong, Esq.           (via facsimile - 241-6319) 


