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September 11, 2003 
 
 
 

Mr. Al Konishi 
County Clerk, County of Hawaii  
Hawaii County Building 
25 Aupuni Street 
Hilo, Hawaii 96720 
 
Mr. Lincoln S.T. Ashida 
Corporation Counsel 
Office of the Corporation Counsel 
County of Hawaii 
101 Aupuni Street, Suite 325 
Hilo, Hawaii 96720 
 
 

Re:  Attorneys' Presence – Required to Accomplish  
         the Essential Purpose of an Executive Meeting 

 
Dear Messrs. Konishi and Ashida: 
 
 This letter is written in response to Mr. Ashida's request for 
clarification of the Office of Information Practices’ (“OIP”) Opinion Letter 
Number 03-12 concerning attendance at a board's executive meetings by the 
board's attorney.   
 

ISSUE PRESENTED 
 

 Whether a board's attorney is authorized under part I of chapter 92 
(“Sunshine Law”) to attend executive meetings when the purpose of a 
particular meeting is other than to consult with the board concerning a 
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board's “powers, duties, privileges, immunities, and liabilities.”  Haw. Rev. 
Stat. § 92-5(4) (Supp. 2002).1    

 
BRIEF ANSWER 

 
 Yes.  As long as the attorney's presence is essential to advise the board, 
a board may request that its attorney attend executive meetings convened 
pursuant to the Sunshine Law.  The Sunshine Law authorizes a board's 
attorney to attend an executive meeting, should the meeting be convened for 
an authorized purpose and should the board need its attorney's advice 
concerning subject matter related to that authorized purpose.  A board is also 
authorized by the Sunshine Law to seek its attorney's assistance to ensure 
that it deliberates or decides only matters directly related to the purpose for 
which an executive meeting is convened. 

 
FACTS 

 
Mr. Ashida has asked whether the OIP Opinion Letter Number 03-12 

should be interpreted to preclude a board's attorney from being present for 
the entire executive meeting, when the purpose of a particular meeting is 
other than that set out in section 92-5(4), Hawaii Revised Statutes (“HRS”).  
Mr. Ashida advised the OIP that there are legal questions and issues that 
frequently arise during an executive meeting convened for a purpose other 
than to consult with the board's attorney concerning its “powers, duties, 
privileges, immunities, and liabilities[.]”  According to Mr. Ashida, in the 
County of Hawaii, it has been some boards' practice for the board's attorney 
to remain present during and throughout the executive meeting to advise the 
board concerning those matters, as well as issues relating to whether the 
Sunshine Law authorizes certain board action to be conducted in a closed 
meeting.2 
 
                                            

1  As quoted in the OIP Opinion Letter Number 03-12, section 92F-5(a), HRS lists eight 
circumstances when a board is entitled to hold a meeting closed to the public, one of which is to consult 
with its attorney “on questions and issues pertaining to the board's powers, duties, privileges, 
immunities, and liabilities[.]”  There are seven other distinct purposes recognized by the Sunshine Law 
as providing the authority for an executive meeting closed to the public. 
 

2  The OIP received an e-mail from Mr. Horace H. Hara, Chair, Hawaii County Police 
Commission, asking whether Mr. Ashida could attend the Police Commission's executive meetings.  Mr. 
Hara indicated that, for example, the Police Commission questions complainants, witnesses and police 
officers in executive meetings, and that Mr. Ashida's presence is helpful when legal questions arise and 
to ensure that the Police Commission acts in accordance with the Sunshine Law. 
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DISCUSSION 
 
 In OIP Opinion Letter Number 03-12, the OIP advised that attendance 
by a board's attorney at an executive meeting would compromise the 
“executive” nature of the meeting if the attorney's presence is not necessary 
to further the purpose for which the executive meeting is convened.  In 
particular, the OIP cautioned against having two deputy corporation counsel 
present in an executive meeting when one deputy's presence is not necessary.  
The reason for that caution is that the Sunshine Law would be violated if an 
executive meeting became a meeting to which only a portion of the public is 
invited.3  The OIP opined that an executive meeting retains its “executive” 
character so long as non-board members, including a board's attorneys, 
attend to provide relevant information and recommendations.  OIP Op. Ltr. 
No. 03-12 at 6 (July 14, 2003).  But, if an individual is present and not 
providing relevant information or recommendations, the meeting loses its 
“executive” character and becomes a meeting to which only a portion of the 
public is invited.   
 
 The OIP's statement that the board's attorney should not remain in an 
executive meeting after his or her presence is no longer required addressed 
the situation when the attorney's presence is not necessary to accomplish the 
purpose of the executive meeting.  To illustrate further, supposing there were 
five different deputies from the Corporation Counsel's Office, each deputy 
being  assigned to represent the County with respect to only one of the five 
different lawsuits.  During an executive meeting, when the first of the five 
lawsuits is discussed and if only one deputy is designated to represent the 
Council on that matter, the presence of only that deputy is necessary to assist 
the Council.  The other four deputies who have no involvement in the lawsuit 
should remain outside of the executive meeting until such time as the 
particular lawsuit to which the deputy is assigned is discussed.  The other 
deputies not assigned to that particular lawsuit should remain outside of the 
executive meeting because the Council does not require their assistance to 
make a decision concerning that lawsuit.   
 
 On the other hand, Mr. Ashida's question involves matters not 
addressed in the OIP Opinion Letter Number 03-12 – it involves whether the 
Sunshine Law authorizes a board's attorney to be present during an 
executive meeting only when the meeting concerns the board's “powers, 
                                            

3  The Sunshine Law requires that: “[e]very meeting of all boards shall be open to the 
public and all persons shall be permitted to attend any meeting unless otherwise provided in the 
constitution or as closed pursuant to sections 92-4 and 92-5.”  Haw. Rev. Stat. § 92-3 (1993).   
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duties, privileges, immunities, and liabilities[.]”  Haw. Rev. Stat. § 92-5(4) 
(Supp. 2002).  Mr. Ashida articulated two separate circumstances.  The first 
circumstance concerns whether it is appropriate for a board's attorney to 
participate in an executive meeting convened for any one of the eight 
authorized executive meeting purposes.  The second situation also relates to 
whether a board's attorney can be present in an executive meeting convened 
for any one of the eight authorized executive meeting purposes, but involves 
the giving of advice solely to assist the board in limiting its discussion to 
publicly noticed items on the board's agenda for that particular meeting.  See 
OIP Op. Ltr. No. 03-08 at 5 (June 18, 2003).   
 
 As noted above, the Sunshine Law authorizes executive meetings in 
eight circumstances.  For instance, a board is authorized to meet in private to 
evaluate personal information relating to an individual applying for 
professional or vocational licensing.  See Haw. Rev. Stat. § 92-5(1) (1993).  
The fact that the attorney is present in the executive meeting does not mean 
that the executive meeting loses its “executive” character, so long as the 
attorney's presence is necessary for the board to accomplish the task for 
which it convened the executive meeting.  Likewise, a board is authorized to 
meet in private to deliberate concerning information that is required to be 
kept confidential pursuant to state or federal law, or a court order as 
authorized by section 92-5(a)(8), HRS.  The board may need its attorney's 
assistance to explain the legal ramifications of various courses of conduct 
available to the board.  Another example would be if a board were meeting 
with its negotiator concerning labor negotiations or the acquisition of public 
property, as authorized pursuant to section 92-5(a)(3), HRS.  The assistance 
of the board's attorney may be required to advise the board and the 
negotiator whether the civil service laws or procurement laws authorize 
certain contemplated courses of action.  The OIP can conceive of many 
additional situations when the knowledge and counsel of an attorney 
assigned to a board is necessary to assist the board to perform its duties.  
Thus, the OIP concludes that, when necessary, a board is authorized to 
consult with its attorney in an executive meeting convened for any of the 
purposes listed in section 92-5(a), HRS, so long as the consultation is 
necessary to achieve the authorized purpose of the executive meeting.   
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 The second circumstance has to do with compliance with section  
92-5(b), HRS, which provides, in relevant part: 
 

In no instance shall the board make a decision or deliberate 
toward a decision in an executive meeting on matters not 
directly related to purposes specified in subsection (a). 

 
In some instances, a board may require its attorney's assistance to ensure 
that it confines its discussions to topics directly related to the purposes of the 
executive meeting, as required by section 92-5(b), HRS. 
 

The determination of whether an attorney's presence in an executive 
meeting is essential to assist a board to comply with the above statute must 
be made on a case-by-case basis by the board itself, taking into account 
various factors.  Those factors include, but are not limited to, the board's 
familiarity with the Sunshine Law, more particularly the portions of the 
statute articulating the types of matters that may be discussed in an 
executive meeting.  The presence of the board's attorney will assist both the 
board and the public by preventing a board from inadvertently straying into 
discussion or deliberation of a topic not directly related to the executive 
meeting's purpose.4  In such circumstances, the board would be consulting 
with its attorney concerning its powers and duties under the Sunshine Law.  
So long as the attorney's presence is essential to accomplish the purpose of 
the meeting, the attorney's presence in an executive session does not violate 
the Sunshine Law.   
 

Thus, a board is authorized to summon attorneys to executive 
meetings, so long as the board ensures that it is not meeting with its 
attorneys in order to circumvent the spirit or requirements of the Sunshine 
Law.  See Haw. Rev. Stat. § 92-5(b) (Supp. 2002).   

 
CONCLUSION 

 
 Under the Sunshine Law, when a board makes a determination that 
the presence of its attorneys is essential to advise the board on issues that 
may arise about the board's authority under the Sunshine Law, and its legal 

                                            
4  The attorney's presence can also ensure that the board complies with section 92-7, 

HRS, by ensuring that the board limits its discussion to publicly noticed items on the board's agenda 
for that particular meeting.  See OIP Op. Ltr. No. 03-08 at 5 (June 18, 2003).   
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rights and responsibilities, including issues that may subject a board to 
liability, a board's attorney is authorized to attend the executive meeting.   
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Susan R. Kern 
      Staff Attorney 
 
APPROVED: 
 
 
 
Leslie H. Kondo  
Director  
 
SRK: ankd 
 
cc:   Mr. Horace H. Hara 
 Mr. Del Pranke 
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