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OIP Op. Ltr. No. 05-02   
 

January 19, 2005 
 

 
Ms. Constance Kiriu 
County Clerk 
Office of the County Clerk 
County of Hawaii 
25 Aupuni Street 
Hilo, Hawaii 96720 
 
Mr. Buck Joiner 
Kihei, Hawaii 96753 
 
Re:  Speaking at Public Meetings on Matters Outside the Agenda (RFO-M 00-001) 

 
Dear Ms. Kiriu and Mr. Joiner: 
 
 Mr. Al Konishi, then the County Clerk for the County of Hawaii, asked the 
Office of Information Practices (“OIP”) for an opinion on the Hawaii County 
Council’s practice of permitting members of the public to make statements at the 
end of each meeting regarding matters outside of the agenda.  Mr. Buck Joiner 
subsequently asked OIP for an opinion regarding whether members of the public 
who testify at a public meeting may be restricted to speaking only about matters 
that are on the meeting agenda. 
 

ISSUES PRESENTED 
 

I. Must a board provide members of the public an opportunity to speak 
on matters that are not on the agenda, such as during a “Statements from the 
Public” or “Open Forum” portion of the meeting intended for that purpose? 
 

II. May board members speak on matters that are not on the agenda, 
either during a portion of the meeting intended for that purpose or in response to 
statements from members of the public? 
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BRIEF ANSWER 
 

 I. No.  A board may permit members of the public to speak at a meeting 
on matters that are not on the agenda, but is not required to do so. 
 

II. No.  Board members may not discuss, deliberate, or decide matters 
that are not on the agenda.  Thus, if a board elects to hear public statements 
regarding matters not on the agenda and the statements relate to matters over 
which the board has supervision, control, jurisdiction, or advisory power, the board 
members must be careful not to respond by discussing the matter.   
 

FACTS 
 

 At the time Mr. Konishi made his request, the Council had been taking 
public testimony on items on the agenda at the beginning of each meeting and also 
permitting “Statements from the Public” at the end of each meeting.  The matters 
raised by the public during the Council’s “Statements from the Public” portion of 
the meeting were often unrelated to agenda items.1  Occasionally, when a non-
agenda matter was raised by a member of the public, Council members would 
discuss it.   
 
 Mr. Joiner’s request was based on his concern that, if the public is not 
permitted as a matter of right to speak on matters outside the agenda, a board 
might decline to place an item on the agenda to prevent public discussion of that 
item. 
 

DISCUSSION 
 

I. STATEMENTS BY MEMBERS OF THE PUBLIC 
 
 Section 92-3, Hawaii Revised Statutes, requires a board to “afford all 
interested persons an opportunity to present oral testimony on any agenda item.” 
Haw. Rev. Stat.  92-3 (1993) (emphasis added).  In other words, as we have stated 
in previous opinions, we interpret the Sunshine Law to require a board to accept 
oral testimony relating to any item on every meeting agenda.  See, e.g., OIP Op. 
Ltr. No. 01-06 (Dec. 31, 2001).  There, however, is no provision of the Sunshine Law 
that requires a board to allow public testimony on matters outside the agenda.  So, 
                                                           

1  The agendas filed by other boards sometimes include items such as “Open Forum” or 
“Public Comments,” which OIP understands is for the similar purpose of allowing the public to 
comment about any matter, whether or not on the meeting agenda for that meeting.  This opinion 
regarding the appropriateness of the Hawaii County Council’s “Statements from the Public” agenda 
item applies equally to other boards that allow the public to comment on matters that are not listed 
on the meeting agenda. 
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as we interpret the statute, a board can decline to accept testimony regarding non-
agenda items.   
 

The Sunshine Law also does not prohibit members of the public from raising 
and discussing matters outside of the agenda.  A board, therefore, may permit the 
public to speak at a meeting on matters that are not on the agenda.  See, e.g., Ariz. 
Att’y Gen. Op. I099-006 (1999) (Arizona’s Open Meeting Law, A.R.S. §§ 38-431 to -
431.09, which neither requires nor prohibits participation by members of  the public 
in an open meeting, does not prevent members of the public from raising non-
agenda items to board members at an open meeting).  Such testimony, however, is 
at the board’s discretion.  As noted above, the statute does not require a board to 
accept testimony regarding matters that are not on the agenda.   
 
II. STATEMENTS BY BOARD MEMBERS 
 

If a board allows public testimony on matters outside of its agenda, the board 
must be careful that its members do not then yield to the temptation to discuss, 
deliberate, decide or take action on those matters.2  The Sunshine Law prohibits 
board members from discussing, deliberating, or deciding matters that are not on 
the agenda.  See Haw. Rev. Stat.  § 92-7(a) and (d) (supp. 2004).  Thus, if a board 
hears public statements regarding matters not on the agenda, the board members 
cannot respond by discussing those matters.  See Ariz. Att’y Gen. Op. I099-006, 
supra (Under Arizona’s Open Meeting Law, supra, board members may not respond 
to public comments made during an open meeting about non-agenda items).  If the 
board wishes to discuss a non-agenda matter raised during the “Statements from 
                                                           

2  A board considering allowing a period for general public comment on non-agenda 
items should also be aware that in doing so, it is likely to create a public forum. 
 

The Constitution forbids a State to enforce certain exclusions from a forum 
generally open to the public even if it was not required to create the forum in 
the first place. Widmar v. Vincent, 454 U.S. 263 (1981) (university meeting 
facilities); City of Madison Joint School District v. Wisconsin Employment 
Relations Comm'n, 429 U.S. 167 (1976) (school board meeting); Southeastern 
Promotions, Ltd. v. Conrad, 420 U.S. 546 (1975) (municipal theater) [footnote 
omitted].  Although a State is not required to indefinitely retain the open 
character of the facility, as long as it does so it is bound by the same 
standards as apply in a traditional public forum. Reasonable time, place, and 
manner regulations are permissible, and a content-based prohibition must be 
narrowly drawn to effectuate a compelling state interest. Widmar v. Vincent, 
supra, at 269-270. 

 
Perry Education Association v. Perry Local Educators’ Association, 460 U.S. 37, 45, 103 S. Ct. 948, 
955 (1983).  Thus, a board may wish to discuss with its deputy attorney general or corporation 
counsel the possibility that it would not be able to cut off public statements that the board feared 
were defamatory, or that were simply of no interest to the board. 
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the Public” portion of the meeting, the board must either amend its agenda to 
include the matter3 or delay its discussion of the matter until a future meeting so 
that the matter can be placed on that meeting’s agenda.  Our advice, however, is 
not meant to be construed to restrict responses that do not involve “board business,” 
meaning matters over which the board has supervision, control, jurisdiction or 
advisory power that the board is considering or that the board reasonably may 
consider in the foreseeable future.  For example, board members may respond with 
purely administrative information about a non-agenda matter, such as stating that 
the matter will be considered for inclusion on the next agenda or informing the 
public that the deadline for submitting proposals or comments on the issue is a 
particular date. 

 
CONCLUSION 

 
 A board may permit members of the public to speak at a meeting on matters 
that are not on the agenda, but is not required to do so.  The board members 
themselves, though, may not discuss non-agenda matters.  Thus, if a board hears 
public statements regarding matters not on the agenda, the board members must be 
careful not to respond by discussing the matter.   
 
 Very truly yours, 
 
 
 
 Jennifer Z. Brooks 
 Staff Attorney 
 
APPROVED: 
 
 
 
Leslie H. Kondo 
Director 
 
JZB:os  
 
 

                                                           
3  The board may add to its agenda an item that is not “of reasonably major importance” 

and that will not “affect a significant number of persons,” if two-thirds of the board’s full membership 
votes in favor of doing so.  Haw. Rev. Stat.  § 92-7(d) (supp. 2004). 

 


